Myxomatose, VHD1 en VHD2:

Er zijn 3 besmettelijke ziektes die onder de konijnen voorkomen en waartegen ze kunnen worden ingeënt, myxomatose, VHD1 en VHD2. Hieronder leg ik uit hoe je de ziektes kunt herkennen en hoe ze zijn ontstaan. Hopelijk ziet iedereen dan het belang van het inenten van zijn of haar konijnen in, en wordt een aantal konijnen een verschrikkelijke dood bespaard.

 
Myxomatose

Myxomatose wordt verspreid door een virus. Een konijn kan besmet worden door vliegen, vlooien, mijten en andere Foto vaccinerenkonijnen die het virus met zich meedragen. De symptomen van myxomatose zijn: Natte ogen, een vieze neus, knobbels, het konijn eet niet en heeft koorts. Een konijn dat nooit geënt is overleeft deze ziekte bijna nooit. Het beste dat je voor je konijn kunt doen is hem goed warm houden en een dierenarts bezoeken. Deze zal dan passende medicijnen meegeven. Het konijn kan tegen deze ziekte worden ingeënt, dit kan vanaf 5 weken en moet ieder jaar herhaald worden.
 Er is geen geneesmiddel voor Myxomatose of VHD, en veel dieren die deze ziekte eenmaal hebben sterven of uit zichzelf, of worden ingeslapen. In Europa is het mogelijk je konijn te beschermen met een inenting. De entstof (nobivac) werkt tegen zowel VHD1 als Myxomatose en hoeft maar 1x per jaar gegeven te worden.

 
VHD1

Hierboven werd het al genoemd, het Rabbit calicivirus (RCD), dit is een virus dat het Rabbit Haemorrhagic Disease (RHD) veroorzaakt (ook wel VHS, Viraal Haemorrhagisch Syndroom of VHD, Viral Haemorrhagic disease genoemd). Dit is een virus dat alleen konijnen beïnvloed. De incubatieperiode van deze ziekte is 24 tot 48 uur, en dood treed in 6 tot 24 uur na het beginnen van de koorts. Een konijn kan besmet raken door contact met andere besmette dieren, maar ook door besmet voer, bijv. groenvoer dat aan de kant van een weg is geplukt. De symptomen zijn koorts, bloed uit de neus en benauwdheid. Het konijn kan tegen deze ziekte worden ingeënt (nobivac).

 
Foto1 vaccinerenVHD2

VHD2 is een virusvariant van VHD1. Een met VHD1 (klassieke vorm) geïnfecteerd konijn zal veelal binnen 24-48 uur sterven. Bij VHD2 bedraagt deze termijn gemiddeld 3-5 dagen. In beide gevallen kunnen soms (acute) benauwdheid, koorts (> 40 °C), bloedingen of neurologische verschijnselen (tremoren) gezien worden voorafgaand aan de sterfte. Vaak is dit echter niet het geval en sterft het konijn zonder voorafgaande verschijnselen te vertonen. Daarnaast kan bij VHD2 een meer chronisch ziektebeeld gezien worden waarbij het konijn gedurende langere periode algemeen ziek kan zijn.

VHD verspreidt zich door direct contact en ook indirect via urine, faeces, water, voedsel, kleding, handen en hokken. Stekende insecten kunnen ook een rol spelen in de verspreiding.  Na het lopen over besmette konijnenveldjes (besmet met urine van wilde konijnen) kan de infectie met het schoeisel worden overgebracht. Het virus kan 4 weken onder schoenzolen overleven.

Er is op dit moment nog geen behandeling voorhanden voor konijnen die ziek zijn als gevolg van een infectie met het VHD-virus. Preventief is wel vaccinatie mogelijk. In de EU zijn momenteel vier vaccins geregistreerd die bescherming bieden tegen VHD2: Filavac Variant en Filavac RHD KC+V  en Novarfilap en Cunipravac Variant. Deze laatste vaccinatie moet na 6 weken herhaald worden (booster). Om die reden zal overgestapt worden op het momenteel niet leverbare Franse vaccin Filavac RHD KC+V, dat per 1 dosis verpakt is en niet geboosterd hoeft te worden.

Dus laat daarom uw konijnen inenten!!!

 

 

   
© Made by Ronald Heemels